ponedjeljak, 7. veljače 2022.

Mugdim Avdić Henda Unofficial Album Collection

Henda Unofficial Album Collection Vol. 01








Henda Diskografija (1980-1990)

Henda (1980) - I Dok Predajem Se Tebi (Singl)
Henda (1982) - Henda 1
Henda (1983) - Henda 2
Henda (1985) - Henda 3 (Gdje Si Dušo Gdje Si Rano)
Henda (1988) - Henda 4
Henda (1990) - Henda 5 (Sjećanja)

Henda Unofficial Album Collection Vol. 02







Henda Diskografija (1992-2006)

Henda (1992) - Henda 6 (Moja Prva Ljubavi)
Henda (1993) - Zaboravljeni Grad
Henda (1995) - Moje Najljepše Pjesme
Henda (2000) - Umoran Od Snova
Henda (2005) - Rođen Na Bistriku - The Best Of 1980-2005
Henda (2006) -  Gdje Si Dušo Gdje Si Rano

Mugdim Avdić Henda je bosanskohercegovački kantautor. Rođen je u Sarajevu (Bistrik) 03.januara 1953. godine. U svojoj ranijoj mladosti,u periodu od 17-25 godine se aktivno bavio košarkom. Igrao je kao junior u K.K. "Mlada Bosna". Poslije košarke,osniva studio za grafički dizajn "Buba Švaba" zajedno sa Draganom S.Stefanovićem,i tu rade omote za albume,plakate i sl. Nedugo nakon osnivanja studija,1980. godine izdaje svoj prvi singl, na nagovor Dragana, "I dok predajem se tebi". Singl izdaje diskografska kuća "Diskoton". Ubrzo singl se prodaje u preko 100 000 primjeraka i dobija izvrsnu ponudu za snjimanje njegovog prvog studijskog albuma. 
Na albumu učestvuju vrhunski muzičari predvođeni Vedranom Božićem, Čarlijem Novakom, Pecom Petejem, MiromSedakom... Album je izdan pod nazivom "Henda". Nakon toga su uslijedili i ostali njegovi studijski albumi.
U pauzama između albuma, bavi se producentskim poslom i producira tek formiranu grupu "Regina". Ubrzo nakon toga dolazi rat. Rat ga zatiće u Sarajevskom naselju Dobrinja. Tada je napisao i snimio neke od svojih najljepši pjesama: "Sviraj mi sviraj brate", "Sarajevska raja", "Bosanska zima","Zaboravljeni grad"....
Svoje radove,pjesme,fotografije,video spotove,za vrijeme rata uspjeva prenijeti preko aerodroma i odlazi u Irsku.
Poslje rata više se bavi video produkcijom, fotografijom i grafičkim design-om te snima vrlo orginalne video spotove. Osniva vlastiti studio za video produkciju Studio “2U”.
2000. godine izdaje album “Umoran od snova” sa odličnim spotom za naslovnu numeru koji je uradio sa svojim prijateljem K.Hađićem u Arizoni i spotom za cover numeru “Gdje si dušo gdje si rano” rađenim u selu Lukomir. 

Poslije toga 2005. godine izdaje svoju kompilaciju pjesama,kao obilježavanje 25 godina rada u muzičkom svijetu. Album izlazi pod nazivom "Rođen na Bistriku".

Nakon toga,izdaje svoje posljednje izdanje album “Gdje si dušo gdje si rano i ostale pjesme”. Album je snimljen uživo,na kojem se nalaze njegove najljepše pjesme snimljene u sevdah aranžmanima. Nešto potpuno novo i drugačije od svega što je do tada radio. 

Nakon svega toga,malo se povukao sa scene i prestao je da objavljuje pjesme. Ali je nastavio svoj posao kao dizajner,producent i video urednik. Kako kaže,pjesme nije prestao pisati i praviti,ali ih je jednostavno zadržao za sebe i nije želio to promovisati jer ga,kako kaže,to umori daleko više nego samo stvaranje pjesme. Ali ipak nije u potpunosti odustao,pa je najavio svoj novi pop-sevdah album koji bi treba izići uskoro. I 2020. godine objavljuje prvi singl, sa nadolazećeg abluma, pod nazivom "Uspomena". 


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.