ponedjeljak, 24. svibnja 2021.

Kristali Unofficial Album Collection






Kristali Diskografija (1994-2013)

Kristali (1994) - Kristali
Kristali (1997) - Dolina Ljubavi
Kristali (2001) - Sve Što Dolazi
Kristali (2004) - Live@Studio6
Kristali (2013) - Samo Bluz

Grupa "Kristali" osnovana je 1993. godine u Beogradu. Prvo postavu grupe činili su članovi: Dejan Gvozden (vokal i bas) i Zeljko Markus (gitarista). Poslije izdavanja prve pjesme "Dva metra" na mjesto basiste u bend dolazi Milan popović. Ubrzo je bend proširen dolaskom, još jednog novog člana u bend, tromboniste Nenada Potija. 

Debi album Kristali izdat je 1994. godine, a na njemu su gostovali frontmen "Ajzberna" Nemanja Kojić Kojot (trombon), Vladimir Lešić, Đorđe Basović (klavijature) i član benda Dža ili Bu Aleksandar Mitanovski, koji je gostovao sa gitarom na pesmi "Emili". Album je snimljan u studiju kluba Akademija, od marta do juna 1994. godine, a producirali su ga Goran Živković Žika i Rodoljub Stojanović, dok je dizajn radila Goranka Matić.

Drugi studijsku album "Dolina ljubavi", objavljen je u aprilu 1997. godine u produkciji Igora Borojevića, a gosti na njemu bili su Aleksandar Balać (basista), Aleksadar Tomić (saksofon) i Rambo Amadeus koji je gostova sa akustičnom gitarom na pesmi "Sad se svega sećam". Pesme "Talasi", "Novi dan" i "Hajde, hajde" pratile su iste muzičke žanrove koji su se pojavili na debi albumu benda. Naredne godine bend je snimio zvučni zapis za pozorišnu predstavu "Furka", a 1991. godine pojavio se na raznim albumima i kompilacijama "Korak napred, 2 koraka nazad", sa pesmom "Baby, baby" koju je originalno napisao Srđan Šaper, a izvodio je pre njih izmišljeni bend VIS Simvoli u filmu Slobodan Šijana, "Davitelj protiv davitelja" iz 1984. godine.
Godine 2001. bend je izdao svoj treći studijski album pod nazivom "Sve što dolazi". Novi članovi bili su basista Aleksandar Šišić, bubnjar Bojan Dmitrašinović, dok je Gvozden pored vokalnih zadataka postao i ritam gitarsita. Deset novih pesama koje su napisali Gvozden i Markuš, uključujući značajne "Ustani kreni", "Menjam se" i "Moje srce" producirao je Mirko Vukomanović. Tokom iste godine, bend sa Gvozdenom, Markušom, basistom Dejanom Škopeljom, bubnjarom Ratkom Ljubičićem i klavijaturistom Ivanom Krstićem, proslavio je desetogodišnjicu postojanja na nastupu u beogradskom Studiju 6. Snimak je izašao pod nazivom "Uživo u Studiju 6", 2004. godine, sa preuređenim verzijama pesama snimljenih tokom prve decenije osnovanja benda. Tokom iste godine, bend je snimio singl "Mesto za nas", koji se pojavio kao muzika za film "Sivi kamion crvene boje". 
2009. godine u aprilu, Gvozden, Markuš, basista Marko Orlović i bubnjar Ernest Džananović snimili su singl Vreme je, kako bi promovisali istoimeni nadolazeći album. 

2013. godine, bend je izdao svoj četvrti studijski album "Samo bluz". U junu 2014. godine grupa je izdala singl "Divan dan" i promovisala poslednji studijski album. U oktobru 2014. godine, bend je proslavio 20. godina postojanja koncertom u "Domu omladine Beograda". Na koncertu su gostovali bivši članovi benda Milan Popović i Željko Markuš.


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.